Jerez ligt zo'n 15 km landinwaarts van
de baai van Cadiz in Zuid-West Spanje. Het wordt aan alle kanten omringd door wijngaarden,
maar de beste liggen op de kalkbodem in de duinachtige heuvels.
Voor de produktie van sherry zijn slechts vier
druivensoorten toegestaan: palomino de jerez, palomino fino, moscatel en pedro ximénez.
De flor betekent 'bloem van de wijn'. Het is de laag
gistcellen die in de deels gevulde vaten het oppervlak van de sherry afsluit. Het
belangrijkste effect van de flor is dat hij zich voedt met bepaalde stoffen uit de wijn en
daardoor de compositie van de wijn wijzigt en de totale smaak verandert.
Solera is een systeem voor het assembleren van sherry
teneinde een gelijkmatige kwaliteit te krijgen. |
|
Amontillado Napoleon: een gerijpte fino sherry |
Fino: lichte, droge en zeer delicate sherry |
Manzanilla La Gitana: een bleke, zeer delicate en strakdroge sherry
uit Sanlucar de Barrameda, met soms ziltige impressie door de directe nabijheid van de zee |
Manzanilla pasada: een gerijpte manzanilla |
Oloroso Faraon: het donkerste en geurigste sherrytype, goud tot
amberkleurig, zowel droog als zoet |
Palo cortado: een sherry tussen amontillado en oloroso. |
Pedro Ximénez Triana: zoete sherry |
|