Madera uit Madeira

Uniek aanbod voor Oost-Vlaanderen

Madera wijn is een beschermde herkomstbenaming voor met alcohol verrijkte wijnen gevinifiŽerd uit druiven geoogst van het eiland "Madeira". Dit vulkanisch eiland is gelegen in de Atlantische Oceaan binnen de gunstige invloed van de warme golfstroom tussen de Canarische eilanden en de Azoren op circa 650 km van de Marokkaanse kust. Op de beperkte oppervlakte van 740 km≤ bevinden zich twee bergketens met als hoogste punt de Pico Ruivo (1861 km). Het klimaat is gelijkmatig, zacht en vochtig met een gemiddelde temperatuur tussen 16 en 25į C.

Naast de gekende 'keukenmadera' bestaan er uitstekende doch minder bekende kwaliteitswijnen welke door de kenners omschreven worden als de beste ter wereld en ongetwijfeld ook deze met de langste bewaarcapaciteit.

De beste madera wijn kan men onderverdelen in vier groepen waarbij telkens een bepaalde wijnstok de benaming levert mits ten minste 85% van de wijn is ontstaan uit de respectievelijke druivensoort:

Droge wijn wordt voornamelijk gevinifiŽerd  uit Sercial, een in de 18į eeuw op het eiland ingevoerde Riesling wijnstok. Deze wordt aangeplant op de hoogste wijngaarden waar ze langzaam rijpen. De jonge wijnen van dit type zijn uitstekend geschikt als aperitief en bij gegrilde of gerookte visgerechten.

Verdelho wordt minder hoog aangeplant en vormt de basis voor de iets zachtere wijn met een gouden kleur en een vrij droge afdronk. Kan zowel als aperitief, begeleider van soep of consommť als bij neutrale ganzenleverbereidingen en notendesserts geschonken worden.

Met Boal of Bual benoemt men dezelfde wijnstok waarvan de druiven gebruikt worden voor de halfzoete wijn met dezelfde naam. Het verschil in schrijfwijze heeft enkel te maken met de Portugese benaming Bual of de Engelse vertaling Boal. Deze wijn is rijker en voller dan de Sercial en Verdelho met een typisch boeket en een kleur van roest-tot donkerbruin. Is uitstekend bij sterk smakende kaassoorten, rijker bereide ganzenlever of wildpasteien en notendesserts.

De op lager gelegen hellingen aangeplante, uit Kreta ingevoerde Malvazia (d.i. Portugees; Engelse vertaling: Malmsey) is de basis voor de meest zoete aromatische madera wijn met een prachtig boeket. Uitstekend bij chocolade desserts en ter afronding van een schitterende maaltijd bij de koffie.

Wij hebben zo'n 15-tal soorten permanent in stock.

Terug naar Homepage